Du er her: Forside » Artikler » Sådan fordobler du hastigheden på din pc

Sådan fordobler du hastigheden på din pc

Den 14. februar 2013
Af Thomas R
Du kan let mangedoble hastigheden på din pc. Det eneste det kræver er at du installerer en ny disk i din pc. Nemlig en SSD-disk. Lyder det svært? Det er det overhovedet ikke! Læs her hvordan du griber det an.

Så hvad handler det helt præcist om?
SSD står for Solid State Drive - og det er fremtiden i stedet for de gamle mekaniske harddiske. Har man først prøvet en pc med SSD-disk i, så vil man aldrig nogensinde have en pc med en traditionel harddisk - ALDRIG! Din harddisk er flaskehalsen i din pc. SSD er så hurtig i forhold til en almindelig harddisk, at det slet ikke er til at fatte.
På den pc jeg sidder ved nu har jeg installeret en SSD. Fra maskinen er helt slukket - ikke bare dvale - til den er klar på skrivebordet, går der 8 sekunder. Ja, du læste rigtigt - 8 sekunder! På min gamle pc gik der noget der ligner 3 minutter. Så det er virkelig ikke til at fatte.

Overskriften hedder godt nok "fordoble" - men det kan overhovedet ikke gøre det.

Se forskellen med dine egne øjne:Ret overbevisende ikke?

Det må være dyrt!
Med sådan en opgradering føles det, som at få en helt ny pc. Det må være dyrt, tænker du nok. Nej, det er faktisk ikke dyrt. En god SSD-disk koster mellem 400-900 kr, og det betyder så også at du samtidig får 128-256 GB mere plads på din pc.

Hvordan fungerer det?
SSD-diske har en forholdsvis lav kapacitet. Dvs. at de som regel er på 128-256 GB - i det prisleje vi snakker om her ihvertfald. Det betyder at det sikkert vil være fint til de flestes behov for lagerplads. Alternativt, hvilket jeg synes er den bedste løsning, kan du installere Windows styresystemet og dine programmer på en SSD-disk, og så bruge din gamle harddisk til lagerplads til alle dine filer, billeder, video, dokumenter osv. På den måde har du også splittet dine data op, så hvis den ene disk ryger, så har du stadig den anden, og du mister ikke alt på én gang.

Kan jeg selv installere den?
Det ved jeg jo ikke om du kan, men det er ret let :) Kan du installere en almindelig harddisk, kan du også installere en SSD. Egentlig er en harddisk bare en lille boks med et stik i den ene ende, som skal sidde inde i din pc. Det kan de fleste finde ud af. På bærbare skal du være opmærksom på, at der måske ikke er plads til en ekstra disk, og så er du nødt til at pille den gamle ud først, og køre det hele på din SSD - hvilket ikke er nogen dårlig ting. Men her skal du nok vælge en lidt større SSD-kapacitet, da du ikke har den gamle disk til dine almindelig filer.

Hvordan kommer jeg videre?
Jeg mener at du som minimum bør vælge 128 GB disk - så er du fremtidssikret.
Der findes to slags SSD-diske: SATA og mSATA. SATA er den den der ligner en almindelig harddisk. I nogle bærbare er der en ekstra "port", hvor man kan installere en (mini) mSATA-SSD-disk. Hvis du har sådan en port, så kan du bare lade din gamle harddisk sidde i og installere den ekstra SSD i mSATA.

Jeg har selv installeret en Crucial M4 128 GB mSATA i min Lenovo ThinkPad w530. Det tog mig 10 minutter. Mange taler godt om den nye Samsung 840. Generelt går du ikke fejl med Crucial og Samsung.

Crucial M4 mSATA:Samsung 850 Pro:Opsumering
GØR det! Opgrader din pc med SSD. Jeg lover at du ikke fortryder det. Du får en vanvittig hastighedsforøgelse.
Installer SSD i din pc, og installer dit styresystem og dine programmer på SSD-disken - så er du kørerende på et par timer.

Du er velkommen til at stille spørgsmål eller kommentere nedenfor.

God fornøjelse
Kommentarer

Seneste Artikler og Tests
Top 10 produkter til personlig pleje
2014, here I come!
Overvind vinteren med det smukke og sublime
Prisbox - køb alle dine julegaver her
Katvig konkurs - køb tøjet mens du kan
Nye sejl til halv pris!
Stenalderkost og Paleo - opskriften på en usund og dyr kost
Guide: Lån penge - der er mange penge at spare på lån
Guide: Spar penge på din a-kasse og fagforening
Så er vi i luften med et nyt site på catmag.dk
Sådan stopper du med at ryge - effektivt!